lantaarntje-libel-insect
Rond en rond en ….
juli 16, 2017
veertje-feather-gedachten-minds-spiritueel
Nog geen spijt nog niet
augustus 25, 2017
Toon alles

Roze maandag op de hei

roze-sprinkhaan-krasser-nimf

Roze sprinkhaan

Roze maandag in Tilburg wie kent het niet ?  Laat dat nou toch vandaag weer zijn en laat ik nou toch vandaag besloten hebben daar niet heen te gaan maar fijn met de camera om de nek de hei op te gaan voor de buien losbreken nog even naar buiten genieten van de stilte om me heen en dan maar kijken wat er op mijn pad komt.  En dat er iets op mijn pad kwam,  of eigenlijk niet op mijn pad maar bovenop mijn lens !   Ik weet zeker dat ik met mijn gespring en gegil (van blijdschap ) heel de Tilburgse kermis  decibellen heb overtroffen. Een roze sprinkhaan, oke een minihaantje maar hij is ROZE !!!!!   Nog nooit heb ik die een in het echt gezien en nu….. Dat kleine ding sprong alle kanten op en ik erachteraan met mijn camera in de aanslag, heerlijk om dan door de slijk en natte hei te kruipen voor dé foto. De eerste druppels vielen al en in de verte begon het te donderen, maar dat kon me geen donder schelen want ik had een ROZE sprinkhaan gevonden .  Waarom nou zo hysterisch ?

De roze sprinkhaan die ik mocht zien vandaag is de nimf van de krasser en met zijn grootte van nog geen cm een zeldzame verschijning. Heeft een sprinkhaan deze bijzondere kleur dan spreekt men over Erythrisme wat kan optreden door een genetische afwijking of door het eten van roodachtig voedsel.  Citaat uit Wikipedia : Met name bij sprinkhanen wordt deze roodachtige verkleuring vaker gezien. Het zou deze dieren, die normaal groen zijn, op rode planten meer kans op overleven kunnen bieden. Het lijkt een dominante eigenschap te zijn. Dat deze verkleuring niet vaak wordt gezien duidt er mogelijk op dat de dieren ten prooi vallen aan hun natuurlijke vijanden voordat ze volwassen zijn.

Ik zit vandaag nog wel  even op een roze wolk, geen wolk van suikerspinnen zuurstokken en roze maandag maar een van ‘mijn’ roze haantje op de hei

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!