bruin-zandoogje-vliegen-bloemen-planten-vlinder
Happy
juni 24, 2018
zonnehoed-zomer-geel-bloem-echinacea
Zomer stand
juli 21, 2018
Toon alles

De boomkikker

boomkikker-kikker-bramenstruik-macro

Boomkikker

Soms heb je geluk soms heel veel geluk.  Vorig jaar zijn we eens gaan wandelen in een stukje natuur waar ook de boomkikkers zich zouden bevinden en ja we hebben na lang zoeken toen een of twee van deze prachtige kikkertjes mogen vinden en fotograferen.

Vorige week  wilden we weer eens die kant opgaan en hadden een volle batterij en lege SD kaart bij ons voor het geval dat….. Net op het moment dat we het pad opliepen kwam er een medewerker van Brabants landschap naar ons toegelopen met de vraag of we ook voor de boomkikkers kwamen. Jazeker dat was wel de bedoeling maar de ervaring van vorig jaar  bla bla bla  Of we zin hadden in een rondleiding door het gebied, of we zin hadden???

Wat een ervaring en een eer dat hij dit speciaal voor ons  heeft willen doen, we zijn op plekken geweest waar je als wandelaar niet mag komen en weten nu zoveel meer over deze prachtige beestjes. Waren we al blij geweest met één nu hoefde je maar met je ogen te knipperen en je zag er weer een of twee of zelfs zeven  samen op een blad 😉  Wat waren ze klein met hun +/-  1 cm  de grote volwassen kikkers met hun lengte van 4 a 5 cm hebben we welgeteld drie gezien.   Het fotograferen ervan was even dingetje, door de warmte waren ze al wat dieper in de bramenstruiken gekropen maar we hebben nog kansen genoeg gekregen en die kansen staan weer op de website !  We komen hier zeker nog eens terug, zelfs op de plekjes waar je als wandelaar niet mag komen (Natuurlijk wél met toesteming ). Hoe leuk is dat !

Wikipedia:

De boomkikker of Europese boomkikker (Hyla arborea) is een Europese kikker uit de familie boomkikkers (Hylidae).

De boomkikker komt voor in een groot deel van Europa en is de enige soort uit de familie boomkikkers die voorkomt in België en Nederland. De kikker leeft op open zonbeschenen plekken in relatief dicht begroeide en vrij vochtige biotopen in de buurt van water. Het is een boombewonende soort die zich ophoudt tussen het gebladerte. Het voedsel bestaat uit verschillende ongewervelden zoals insecten en de kikker heeft diverse vijanden zoals vogels  en zoogdieren. De boomkikker wordt in een deel van zijn verspreidingsgebied bedreigd door uiteenlopende menselijke activiteiten.

De lichaamslengte is ongeveer 4 tot 5 centimeter, de boomkikker is van alle West-Europese kikkers te onderscheiden door de egale lichtgroene kleur op de rug en de relatief gladde huid zonder wratten zoals padden of langwerpige klierlijsten op de rug zoals veel echte kikkers De boomkikker is tevens de enige soort in de Benelux waarvan de vingers en tenen hechtschijven dragen.

In Nederland is deze soort zeldzaam. Versnipperde populaties komen voor in het zuiden en oosten in de provincies Limburg, Noord-Brabant Zeeuws – Vlaanderen de Achterhoek  en Gelderland heeft de grootste populatie van het land, doorlopend in de populatie in Oost-Twente in Overijssel. In  Drenthe  waren enkele kleinere populaties in 2007 nog aanwezig. Deze zijn echter tot op een na vrijwel uitgestorven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!