groot-dikkopje-vlinder
We zagen ze vliegen
juni 17, 2017
roze-sprinkhaan-krasser-nimf
Roze maandag op de hei
juli 24, 2017
Toon alles

Rond en rond en ….

lantaarntje-libel-insect

Lantaarntje

Rond en rond en rond ging dit lantaarntje vanmiddag  toen ik de bak met daarin een hortensia  bleef rond draaien totdat ik het juiste bloemetje in de juiste compositie had. Had ik gezien dat hij op dat takje zat dan…..nee had ik niet nog harder gedraaid !  Het bloemetje kon even wachten en ik kreeg alle tijd om dit mooie beestje op de foto te zetten. Die was natuurlijk goed dol geworden en vond alles best zolang hij daar kon blijven hangen.

Het lantaarntje (Waterjuffer)  voor mij toch wel een van de leukste insecten die ik in onze tuin tegenkom en waar ik dan ook graag naar kan kijken. Ja ik weet dat het een libellensoort is die algemeen voorkomt en zich thuis voelt in zoetwater maar veel verder dan dat kom ik niet dus tijd om me ook hier eens in te verdiepen !

Nou ga ik hier niet al te veel uitweiden over de herkenning, levenswijze en verspreiding maar wat ik wel leuk vind te vermelden is dat hij zijn naam heeft gekregen doordat het achtste segment (een na laatste segment) helderblauw is en mooi  afsteekt tegen de rest van de zwarte segmenten. Vandaar dus de naam lantaarntje. Soms zie je ze zo knus samen in een paringswiel vliegen of zitten en dat ziet er best wel romantisch uit maar is het wel zo romantisch ? Je zult toch maar het vrouwtje zijn en stevig in je nek worden gegrepen zodat het mannetje  het sperma van soortgenoten uit je kan scheppen en je daarna weer opnieuw vult ?      Dit doet me dan weer denken aan het lantaarntje vanmiddag in de tuin, zou hij ( of zij) aan het  bijkomen zijn van het draaien of van de daad ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!